Kisjakabfalva ma

Kisjakabfalva a jakabfalvai vízfolyás keletről és nyugatról dombokkal körülvett völgyében fekvő, Villánytól északra 4 kilométerre található aprócska dél-baranyai település. A Villányt Villánykövesddel összekötő útról, az arról leágazó bekötőútról közelíthető meg.

 

Településünkön álló 87 lakóházban 168 fő állandó lakos él. A szennyvízelvezető csatorna és a vezetékes ivóvízhálózat a falu teljes területét lefedi, a vezetékes telefonhálózathoz napjainkig az otthonok mintegy negyede csatlakozott. A keletkező háztartási hulladékot szervezett szemétszállítással távolítjuk el.

 

A falu tájékozódási tengelyét a Fő utca adja, melynek sajátos hangulatot kölcsönöz a közepén átereszkedő vízfolyás. A település belterületéhez tartozik a központtól kissé távol eső, Villányi sor elnevezésű pince- és lakóépületsor.

 

A falu középpontjában a néhány esztendeje felújított, 1833-ban Péter és Pál tiszteletére felszentelt katolikus védett műemlék templom áll. A települési önkormányzat ifjúsági klubnak és orvosi rendelőnek is helyet adó ifjúsági házat tart fenn, melynek szomszédságában játszóteret alakítottunk ki. A népjóléti minisztérium és az ausztriai németség támogatásával sikerült felújítanunk és berendeznünk egy öt helyiségből álló épületet, amely otthont ad az idősek napközi otthonának és a német kisebbségi önkormányzatnak. A települési önkormányzat épületében e-magyarország ponthoz csatlakozott teleház üzemel. Gyermekeink a kisjakabfalvai tulajdonrészt is magába foglaló villányi óvodába és iskolába járnak.

 

A falu látnivalói közé tartozik a műemlékvédett templom mellett a világháborúkban elhunytak emlékműve és a faluba vezető út mentén álló Zsolnay porcelánból készült Mária kép.

 

Községünk belterülete 37 hektár, külterülete pedig 624 hektár. Az itt élők az állattartáshoz szükséges növények mellett elsősorban gabonát termesztenek. Vállalkozóink főleg borászattal, vagy a szőlőtermesztőket és borászokat kiszolgáló egyéb termékek (pl: szőlőkaró) előállításával foglalkoznak.

 

Településünkön egyre több pihenni vágyó, nagyvárosi lakos vásárol ingatlant.

Honlapunkat a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Turisztikai Hivatala támogatásával készítették az alkotók